Saffransrulltårta med blåbär och vit choklad

Nu finns ännu fler av mina recept publicerade i Hallandsposten och Hallands Nyheter. Denna och nästa vecka delar jag med mig av mina godaste juliga recept. I dagens tidningar hittar ni bland annat detta recept på saffransrulltårta med en underbar fyllning.

Hemma hos oss har vi dock två team – ett som älskar saffran (teamledare: Marie) och ett som helst inte vill äta det alls (teamledare: Henrik, min sambo). Henrik får dock stå ut med att det doftar saffran i vårt kök ett tag till!

Du behöver:

Kaka:
3 ägg
2 dl strösocker
0,5 g saffran
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl mjölk

Fyllning:
80 g vit choklad
100 g frysta blåbär
2 dl vispgrädde

Gör så här:
1 – Fyllning: Tina blåbären. Mosa dem och sila ut saften.
2 – Värm upp grädden i en kastrull (koka ej). Smält den vita chokladen i grädden och tillsätt saften från blåbären. Låt svalna och ställ i kylskåp i minst 5 timmar (gärna dagen före om du har möjlighet).
3 – Kaka: Sätt ugnen på 250°C. Klä en plåt (30 x 40 cm) med bakplåtspapper.
4 – Mortla saffran med 1 msk av sockret. Vispa ägg, socker och saffran med elvisp i ett par minuter. Sikta ner vetemjöl och bakpulver.
5 – Tillsätt mjölk och rör ihop till en slät smet. Bre ut smeten jämnt över plåten. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter.
6 – Stjälp upp kakan på ett nytt sockrat bakplåtspapper och dra bort det gamla som kakan har gräddats på. (Låt rulltårtan vila i 5 minuter innan du stjälper upp den på sockrat bakplåtspapper, annars smälter strösockret).
7 – Rulla in kakan i en handduk när den fortfarande är varm, och låt den svalna i handduken, för att undvika att den spricker.
8 – Fyllning: Vispa upp fyllningen med elvisp. Bre på kakan och rulla ihop på långsidan. Låt stå i kylskåp en stund innan du skär i bitar.