Semlor med färskostkräm och jordgubbar

Åh vad det är roligt att variera både fyllning och utformandet av semlor. Här är en frisk variant med syrlig färskostkräm och färska jordgubbar. Vi kan se det som en sommarsemla, som man kan äta året runt!

För ca 12 semmelbröd behöver du:
25 g jäst
2 dl kall mjölk
0,5 dl strösocker
0,5 msk kardemumma
0,5 tsk salt
75 g rumstempererat smör
6-7 dl vetemjöl special

Pensling:
1 uppvispat ägg

Gör så här:
1 – Smula ner jästen i en bunke. Häll mjölken över jästen och rör runt till den löses upp. Rör i resterande ingredienser till degen, sist mjölet – lite i taget. Knåda och arbeta ihop degen i ca 10 minuter för hand. Den ska vara elastisk och fin och släppa från bunkens kanter när den är färdigknådad. Låt vila 10 minuter i bunken.
2 – Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord. Välj att forma som du vill. Jag formade mina som hjärtan genom att först kavla ut till en rektangel, sedan rulla in degen från båda långsidorna tills de möts på mitten. Skär i 2 cm tjocka delar, tryck till i nederkant så att det bildar formen av ett hjärta.
3 – Lägg på bakplåtsklädda plåtar och låt jäsa under handduk i 1,5 timme.
4 – Sätt ugnen på 200°C.
5 – Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 10-15 min.
6 – Ta ut och låt svalna. Frys sedan in de bullar som du inte tänker göra semlor av samma dag. Då håller de sig färska.

Färskostkräm som räcker till 6 semlor:
(dubblera receptet om du vill göra alla 12 semlor på en gång)

175 g philadelphia
1,25 dl florsocker
1,5 tsk vaniljsocker
Ca 6 st jordgubbar

Florsocker

Gör så här:
1 – Vispa upp philadelphia, florsocker och vaniljsocker till ett fast fluff.
2 – Skölj och skiva jordgubbarna.
3 – Skär bort det översta “locket” på semmelbrödet och lägg på (eller spritsa, som jag älskar att göra) färskostkrämen och jordgubbarna. Lägg åter på locket och pudra med florsocker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *