Klassiska semlor på mitt vis

Äntligen kan man börja frossa i semlor! Eller, frossa kanske är lite att ta i. Jag brukar bli proppmätt på bara en semla! Men en om dagen är väl ok? 🙂

Detta recept består av mitt grundrecept på semmelbullar och en fyllning gjord på mandelmassa, vispgrädde och kardemumma. Min lilla twist är att riva mandelmassa och sedan vispa den ihop med grädde till ett härligt fluff. Då får du garanterat både mandelmassa och grädde i alla tuggor. Sååå gott!

Grundrecept semmelbullar

För 12-15 st behöver du:
25 g jäst
2,5 dl kall mjölk
0,5 dl strösocker
0,5 msk kardemumma
0,5 tsk salt
75 g rumstempererat smör
6-7 dl vetemjöl special

Pensling:
1 uppvispat ägg

Gör så här:
1 – Smula ner jästen i en bunke. Häll mjölken över jästen och rör runt till den löses upp. Rör i resterande ingredienser till degen, sist mjölet – lite i taget. Knåda och arbeta ihop degen i ca 10 min för hand. Den ska vara elastisk och fin och släppa från bunkens kanter när den är färdigknådad. Låt vila 10 min i bunken.
2 – Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela upp i 12-15 bitar och forma varje bit som en rund bulle.
3 – Lägg på bakplåtsklädda plåtar och låt jäsa under handduk i 1,5 h.
4 – Sätt ugnen på 200°C.
5 – Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 10-15 min.
6 – Ta ut och låt svalna. (Frys sedan in de bullar som du inte tänker göra semlor av samma dag. Då håller de sig färska).

Till mandelmassafyllning till 6 st semlor behöver du:
(vill du göra till alla 12 semlor så dubblar du bara receptet på fyllningen).

150 g mandelmassa
2,5 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
0,5-1 tsk kardemumma

Gör så här:
1 – Riv mandelmassan.
2 – Vispa sedan ihop alla ingredienser med elvisp till ett fast fluff.
3 – Skär eller klipp bort det översta “locket” på semmelbullen och lägg på fyllningen. Lägg åter på locket och pudra med florsocker.