Hjärtliga semlor med mascarponekräm och blåbär

Den klassiska smakkombinationen med mandelmassa, grädde och kardemumma ligger nog alltid i toppen för mig. Men det är himla roligt och inspirerande att skapa nya smakkombinationer med andra smarriga ingredienser. Marcarponekräm, som är supergod att bara äta med sked, och blåbär får här stå för en nytänkande underbar fyllning i dessa semlor, som jag dessutom har valt att forma som hjärtan.

Grundrecept semmelbullar

För 12-15 st behöver du:
25 g jäst
2,5 dl kall mjölk
0,5 dl strösocker
0,5 msk kardemumma
0,5 tsk salt
75 g rumstempererat smör
6-7 dl vetemjöl special

Pensling:
1 uppvispat ägg

Gör så här:
1 – Smula ner jästen i en bunke. Häll mjölken över jästen och rör runt till den löses upp. Rör i resterande ingredienser till degen, sist mjölet – lite i taget. Knåda och arbeta ihop degen i ca 10 min för hand (eller i 5 min med elvispens degkrokar). Den ska vara elastisk och fin och släppa från bunkens kanter när den är färdigknådad. Låt vila 10 min i bunken.
2 – Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord. Välj att forma som du vill. Jag formade mina som hjärtan genom att först kavla ut till en rektangel, sedan rulla in degen från båda långsidorna tills de möts på mitten. Skär i 2 cm tjocka delar, tryck till i nederkant så att det bildar formen av ett hjärta.
3 – Lägg på bakplåtsklädda plåtar och låt jäsa under handduk i 1,5 timme.
4 – Sätt ugnen på 200°C.
5 – Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 10-15 min.
6 – Ta ut och låt svalna. (Frys sedan in de bullar som du inte tänker göra semlor av samma dag. Då håller de sig färska).

För mascarpone- och blåbärsfyllning till 6 st semlor behöver du:
(vill du göra till alla 12 semlor så dubblar du bara receptet på fyllningen).

250 g mascarpone
1 dl vispgrädde
1 dl florsocker
Ca 100 g färska stora odlade blåbär

Gör så här:
1 – Vispa upp mascarpone, florsocker och vispgrädde till ett fast fluff.
2 – Skölj och dela blåbären på mitten.
3 – Skär bort det översta “locket” på semmelbullen och lägg på mascarponekrämen och blåbären. Lägg åter på locket och pudra med florsocker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *