Dammsugare med jordgubbsmarsipan

Äntligen vågade jag mig på att göra egna dammsugare (eller punchrulle/arraksrulle). Detta har länge varit en favorit för mig och oftast det jag beställer om jag ska fika ute på konditori. Faktum är att det är inte särskilt svårt att göra dammsugare själv. Med färdigfärgad marsipan, lite sockerkaka över från ett annat bakverk (i detta fallet från en av mina siffertårtor) och lite tid så fixar du detta galant! Traditionellt sett ska marsipanen vara grön, men jag hade röd marsipan hemma (som dessutom har smak av jordgubbe och rabarber) så det fick det bli. Vilken succé på fikabordet!

För 10 st stora dammsugare behöver du:
100 g smör i småbitar
150 g mixad sockerkaka
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
Arraksarom efter smak, ca 1-2 tsk

200 g röd marsipan med smak av jordgubbe och rabarber
75 g mörk choklad
20 g vit choklad

Gör så här:
1 –
Börja med att mixa sockerkakan till ett smul (här går det även bra med färdigköpt sockerkaka).
2 – Blanda ihop smör, mixad sockerkaka, florsocker, vaniljsocker, kakao och arraksarom till en smet. Ställ övertäckt i kylskåp i ca 1 timme.
3 – 
Dela smeten/degen i 2 delar och forma varje del till en rulle, ca 20 cm lång.
4 – Kavla ut marsipanen tunt. Kavla den i storlek så att du kan rulla in båda smetrullarna i marsipan.
5 – Se till så att marsipanen täcker smetrullarna hela vägen runt. Täck över med plastfolie och låt stå kallt medan du smälter chokladen till sista momentet.
6 – Smält mörk choklad över vattenbad. Den vita chokladen (eftersom du ska ha så lite) kan du hacka i småbitar och lägga i en liten spritspåse/fryspåse. Fyll upp en mugg med varmt vatten, doppa ner påsen och så smälter chokladen nästan direkt.
Doppa ändarna på rullarna i mörk choklad. Låt överflödig choklad rinna av. Lägg på bakplåtspapper och ringla över den vita chokladen direkt från påsen som den ligger i. Då kan du lättare få ett fint mönster.
7 – Låt stelna i kylskåp och förvara i kylskåp. Går också bra att frysa.

5 kommentarer på “Dammsugare med jordgubbsmarsipan”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *