Kalljästa Ciabatta

Kalljästa Ciabatta

Samarbete med Berte Qvarn.

Åh ljuvliga ciabatta! Detta är nog ett av mina favoritbröd. Speciellt när de blir sådär sega i inkråmet och lite hårda på ytan. När du bakar ciabatta så kan du välja att använda antingen en kombination av vetemjöl special och durumvete eller endast vetemjöl special. I detta recept används Vetemjöl Special från Berte Qvarn. Det är det bästa mjölet att baka på. Ciabatta jäser länge och gärna kallt – likt en pizzadeg. Om jag t ex ska baka ut mina ciabattan på lördag morgon så sätter jag degen på torsdag kväll.

Till ca 12 ciabatta behöver du:
15 g jäst
5,5 dl kallt vatten
0,5 dl olivolja
1,5 tsk salt
820 g (13-14 dl) Vetemjöl Special från Berte Qvarn

Gör så här:
1 – Förberedelser: Tillsätt alla ingredienser i en bunke. Gärna bunken till din köksassistent (om du har en sådan). Arbeta ihop en deg i köksassistent/bakmaskin, på låg hastighet i 10 minuter. (Degen kommer att vara kladdig när den är klar, tillsätt inte mer mjöl än vad som står).
2 – Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i kylskåp i 28-32 timmar.
3 – När det är dags att baka: Sätt ugnen på 250°C.
4 – Stjälp upp den kalla degen på lätt mjölat bakbord. Platta till med handen till en rektangel. Ringla över lite olivolja, vik degen på mitten och platta till igen. Dela degen i 12 bitar. Ciabattan ska vara ganska platt och avlång i formen.
5 – Doppa ovansidan i lite mjöl och lägg på bakplåtsklädd plåt/plåtar. Jag brukar ha 6 st per plåt.
6 – Öppna ugnsluckan, sätt in plåten, spraya/skvätt in kallt vatten under plåten, sänk ugnstemperaturen till 225°C och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.