Nattjästa luftiga frukostfrallor

Vill ni ha fler recept på nattjäst bröd? Ja, jag tänkte väl det! Här kommer ännu ett härligt, smakrikt och luftigt bröd som jäser över natten i en bunke i kylskåp. Detta sätt att baka bröd på är så smidigt. Dessutom blir brödet mer smakrikt eftersom aromerna kommer fram mer under den långa jäsningen. Jag har använt mig av honung i detta bröd för att få en len smak. Det går bra att skippa honungen om du föredrar att inte ha någon sötning i brödet.

Till ca 14 frallor behöver du:
25 g jäst
5 dl kall mjölk
1,5 tsk salt
1,5 msk flytande honung
900 g (15 dl) vetemjöl special

Gör så här:
1 – Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör runt tills jästen löses upp. Blanda ner salt, honung och mjöl och knåda ihop en elastiskt och fin deg i 7 minuter i bakmaskin. Du kan också knåda för hand (eller använda degkrokarna från din elvisp). Du får dock räkna med att det tar längre tid. Fortsätt knåda tills degen släpper från bunkens kanter och tills den håller ihop när du drar ut en tunn bit.
2 – Täck bunken med en kökshandduk och låt stå i kylskåp över natten, ca 10 timmar.
3 – På morgonen sätter du ugnen på 225°C. Ta ut degen på lätt mjölat bakbord. Platta till den försiktigt med handen och dela sedan i 14 delar. Det spelar ingen roll vilken form de har så länge de är jämnstora.
4 – Pudra lite mjöl över frallorna och grädda dem mitt i ugnen i ca 15 minuter.

 

1 kommentar på “Nattjästa luftiga frukostfrallor”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *