Nattjästa havrefrallor

Nu har jag fått lite dille på att baka med havremjöl. Jag gör både pannkakor, tårtbottnar, småkakor och bröd med havremjöl. Det är ett bra sätt att dra ner lite på glutenhalten om man vill. Dock har havremjöl inga bakegenskaper så som vetemjöl eller rågmjöl, och det blir inte bra om du gör t ex ett bröd endast på havremjöl. Men om du kör på en mix av 15 % havremjöl och resten t ex vetemjöl så blir det en fantastisk kombination.
Och såklart får ni här ännu ett recept på nattjäst bröd!

Till 14 st havrefrallor behöver du:
25 g jäst
5 dl vatten
0,5 dl neutral olja, t ex solrosolja
1 tsk salt
35 g (1 dl) havregryn
110 g (2 dl) havremjöl
780g (13 dl) vetemjöl special

Gör så här:
1 – Kväll: Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör runt tills jästen löses upp. Blanda ner resterande ingredienser och arbeta ihop en elastiskt och fin deg i 7-8 minuter i bakmaskin.
2 – Täck bunken med en kökshandduk och låt stå i kylskåp över natten, ca 10 timmar.
3 – Morgon: Sätt ugnen på 225°C. Stjälp ut degen på lätt mjölat bakbord. Platta till den försiktigt med handen, vik den ett par gånger och dela sedan i 14 delar.
4 – Pensla frallorna med vatten, toppa med havregryn och grädda dem mitt i ugnen i ca 25 minuter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *