Hallonkakor

Tema småkakor nu i några dagar. Det kan väl passa efter en påskhelg 😉 Jag har inte bakat så många av de klassiska småkakorna tidigare, men nu fick det bli några olika sorter (nästan 7 faktiskt). Först ut blev hallongrottor. Ja, eller tanken var att de skulle bli hallongrottor, men de flöt ut så pass mycket i ugnen att de mer liknande hallonkakor. Därför valde jag att kalla dem det istället. Mördegen blir riktigt spröd och god och hallonsylt är ju bara helt ljuvligt. Vill du ha annan smak på sylten så kan du ta det du gillar.

Till 20 st hallonkakor behöver du:
150 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl hallonsylt

Gör så här:
1 – Sätt ugnen på 175°C.
2 – Blanda ihop alla ingredienser (utom hallonsylt) till en mördeg. Den kan upplevas som smulig, men fortsätt bara att arbeta degen med handen tills den går ihop.
3 – Dela degen i 20 lika stora delar (á ca 20 g) och rulla dem till bollar. Lägg på en bakplåtsklädd plåt. Gör ett litet hål i mitten på varje boll (använd skaftet på en träslev). Fördela hallonsylten i hålen (enklast är att spritsa ut sylten).
4 – Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt kakorna svalna helt innan du rör dem, eftersom de är mjuka och går lätt sönder när de är varma.