Rimbobullar med hallon

Rimbobullar har jag bakat och delat här i bloggen en gång tidigare. Det är ett klassiskt sötebröd som påminner om wienerbröd. Denna gången har jag smaksatt bullarna med färska hallon. Färska hallon kan aldrig bli fel och även här blev det en ljuvlig smakkombination. Perfekt att baka denna lördag till eftermiddagsfikan. De går dessutom lite snabbare att baka än exempelvis kanelbullar.

Till 20 st bullar behöver du:

Deg:
25 g jäst
2 dl kall mjölk
2 msk strösocker
1 tsk kardemumma
200 g rumstempererat smör
480 g (8 dl) vetemjöl

Fyllning:
75 g rumstempererat smör
0,5 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1 äggula
75 g färska hallon

Pensling:
1 uppvispat ägg

Glasyr:
2 dl florsocker
Lite vatten efter önskad konsistens (börja med 1 msk)

Gör så här:
1 – Fyllning: Skölj hallonen. Vispa sedan ihop alla ingredienser till fyllningen med elvisp. Fyllningen kan bli grynig, men det ordnar till sig vid avbakningen.
2 – Deg: Smula ner jästen i en bunke. Häll mjölken över jästen så att jästen löses upp. Rör sedan i resterande ingredienser till degen, sist mjölet. Knåda och arbeta ihop degen (för hand eller i maskin) tills den känns elastisk.
3 – Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord. Kavla ut degen till en stor kvadrat, ca 40×40 cm. Skär ut 20 mindre kvadrater, ca 8×8 cm. Lägg (eller spritsa ut) lite fyllning i mitten på varje kvadrat och vik in alla fyra hörn mot mitten. Tryck till lite så att de håller sig där.
4 – Lägg i bullformar och sedan på bakplåtsklädda plåtar och låt jäsa under handduk i 2 timmar.
5 – Sätt ugnen på 250°C.
6 – Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i ca 6-8 min, tills de är gyllenbruna. Låt sedan bullarna svalna helt.

7 – Glasyr: Blanda ihop glasyren. Toppa bullarna med glasyr genom att ringla över dem med en sked eller gaffel.

Glasera endast de bullar som ska ätas på en gång. Bullarna går jättebra att frysa, men då utan glasyr. Glasyren blir vattnig och ”försvinner” ifrån bullarna i frysen. Blanda hellre ny glasyr när du ska servera bullarna nästa gång.

5 kommentarer på “Rimbobullar med hallon”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *