Familjens bästa pizzadeg

Samarbete med Berte Qvarn

En hemmagjord pizzadeg går inte ens att jämföra med de degar som du kan köpa färdiga och bara rulla ut på en plåt. En hemmagjord pizzadeg smakar pizzadeg. En hemmagjord pizzadeg är luftig, knaprig och seg på samma gång och ja, jag kan inte med ord understryka hur god och bra denna pizzadeg är. En kombination av durumvete och Berte Qvarns vetemjöl special skapar pizzamagi!

Receptet nedan är endast på själva degen/botten. Du kan sedan toppa den med dina egna favoriter. Ett tips från mig och min familj är att göra en pizza bianco, d v s att du brer på en uppvispad crème fraiche på din botten istället för en tomatsås. Vi älskar det här hemma!

Tänk på att väga alla ingredienserna. Jag har angett både vikt och volym i receptet, men att gå efter vikten är absolut att rekommendera.

Till 4 pizzor behöver du:
15 g jäst
550 g (5,5 dl) kallt vatten
45 g (0,5 dl) olivolja
10 g (1,5 tsk) salt
330 g (5 dl) durumvete
510 g (8,5 dl) vetemjöl special

Gör så här:
1 – Förberedelser: Tillsätt alla ingredienser i en bunke. Gärna bunken till din köksassistent (om du har en sådan). Arbeta ihop en deg i köksassistent/bakmaskin, på låg hastighet i 10-12 minuter. Degen kommer att vara kladdig när den är klar, men tillsätt inte mer mjöl utan låt den vara kladdig.
2 – Täck bunken med plastfolie, precis på ytan av degen, och låt jäsa i kylskåp i 28-32 timmar. (Om jag t ex ska baka pizza på fredagskvällen så förbereder jag degen på torsdag förmiddag).

3 – Utbakning: Sätt ugnen på 275°C. Låt den bli riktigt varm.
4 – Stjälp upp den kalla degen på lätt mjölat bakbord. Dela upp degen i fyra delar, à ca 400 g.
5 – Arbeta ut varje del till en tunn pizzabotten. Jag tycker att pizzadeg är lättast att trycka/arbeta ut med handloven, istället för kavel. Ett tips är också att hålla upp degen och liksom låta den “hänga till sig”. En pizzadeg som blandas ihop på rätt sätt är väldigt elastisk och tålig.
6 – Gräddning: Toppa pizzan med det du gillar mest. Dra över den på ett bakplåtspapper och lägg sedan på en upp- och nervänd ugnsplåt. Sätt in en ugnsform med vatten längst ner i ugnen för att ge pizzan en knaprig yta. Ställ nu in ugnen på grillfunktionen (fortfarande 275°C) och placera plåten med pizzan högst upp i ugnen. Grädda i 6-8 minuter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *