Knådfria himmelska frukostfrallor

Enklare än såhär blir det inte! Och knappt godare heller! Dessa frallor kräver noll (verkligen noll) knådning och de smakar fantastiskt likt surdegsfrallor med håligt och segt inkråm. Dessutom jäser de i kylskåp över natten, vilket jag älskar. Detta recept ger 14-16 st underbara frallor.

Jag fick inspiration av @brinkenbakar till att baka bröd utan att knåda, sen har jag gjort om receptet efter det som jag vill ha i en perfekt frukostfralla! Jag blev själv förvånad över hur himmelskt goda dessa blev – hoppas du blir lika glatt överraskad.

Du behöver: 
10 g jäst
5 dl kallt vatten
1 tsk salt
55 g (1 dl) havremjöl (går också bra med dinkel eller råg)
540 g (9 dl) ekologiskt vetemjöl

Vita/blåa vallmofrön till topping

Gör så här:
1 – Kväll: Lös upp jästen i det kalla vattnet i en bunke. Tillsätt salt och mjöl och rör ihop en lös och kladdig deg med en träslev. (Ja, den ska vara väldigt kladdig!). Täck bunken med plastfolie och ställ in i kylskåp i 8-9 timmar.
2 – Morgon: Ta fram bunken och låt den stå framme i rumstemperatur ca 1 timme, fortfarande täckt med plast.
3 – Under tiden sätter du ugnen på 230°C varmluft.
4 – Stjälp ut den lösa degen på ett väl mjölat bakbord. Använd t ex en smörkniv eller slickepott för att få ut degen ur bunken. Ta fram en degskrapa (eller liknande), doppa i mjöl och dela sedan degen i 14-16 st lika stora delar. Du kommer inte att kunna forma dem med händerna, utan låt de bli som de blir. Använd en stekspade och lyft över till en bakplåtsklädd plåt.
5 – Pensla med kallt vatten och strö över vallmofrön. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.

4 svar på “Knådfria himmelska frukostfrallor”

 1. Hej Marie,
  Jag bakade dessa frukostfrallor i morse (klippte ut sidan fr HP i torsdags) Blev jättegoda, kommer baka dem fler ggr. Har lite funderingar, min deg blev inte så lös o kladdig som jag trodde det skulle bli. Kändes nästan fast i bunken igår kväll. Hade vägt både mjölet o havregrynen (som jag mixade). Inga problem i morse heller, var ok att dela dem på det mjölade bakbordet o bara lyfta över dem till bakplåten med bara händerna. Resultatet blev ju bra, sega o goa. Är det ngt som jag gjort fel? En fråga till, om man kan/vill smaksätta dem med ngt vad skulle det vara i så fall?
  Ikväll kommer jag att sätta degen till ”Nattgästa morgonbröd på mjölk” för nya goa upplevelser vid frukosten imorgon!!!
  Tack för så enkla goda recept på matbröd, precis vad man behöver/ Hälsningar Siw

 2. Hej Siw!
  Tack för ditt meddelande. Märkligt dock att degen inte blev lös och kladdig. Jag upplever min deg väldigt kladdig när jag gör enligt detta recept och jag kan absolut inte lyfta eller forma den med händerna efter kylskåpsjäsningen heller.
  Det du kan testa är att minska mängden vetemjöl med 30-60 gram, bara röra om precis så att allt blandas samt låta degen stå framme i rumstemperatur ungefär 30 minuter innan du sätter in hela bunken i kylskåp.
  Vad gäller smaksättning så kan du t ex använda finhackade valnötter (både i degen och som topping), vallmofrön även i degen, lite kardemumma eller honung. Ja, några exempel i alla fall.
  Lycka till!

 3. Hej Marie och tack för ditt svar,
  Låter spännande och gott med smaksättningarna du tipsade om. Ska testa detta, kul med variation.
  Jag bakade ”Nattgästa morgonbröden på mjölk” dagen efter ”himmelska frukostfrallorna”. Tog då och testade ett annat decilitermått till vätskan och märkte att det rymde mer. Degen blev också riktigt kladdig precis som du beskrivit den ska bli. Så det kanske är måttet som var problemet. Ska testa med frallorna igen och annars dra ned på mjölet då om det inte skulle funka. ”Morgonbröden på mjölk” blev också jättegoda, så tack för dessa goda recept och din återkoppling/Siw

 4. Vad roligt att höra att du tycker om mina brödrecept! Ett bra tips är att väga både mjöl och vätska för att få det exakt. När jag bakar bröd eller tårtbottnar väger jag alltid ingredienserna.
  Önskar dig en trevlig helg! /Marie

Kommentarer är stängda.