Chokladtårta med kola, vanilj, jordgubbar och godisgömma

Idag fyller han 5 år! Vår älskade Benjamin! Tänk – en hel hand blir han nu. Det är stort och han var så himla nöjd i morse när vi väckte honom med sång och paket. Nu är han på förskolan, men när han kommer hem så väntar fler överraskningar. Vi har köpt en ny cykel som vi har gömt i trädgården och sen kommer det förbi kompisar för att fira honom i eftermiddag. Och såklart blir det tårta! Denna tårta har jag och Benjamin bakat tillsammans. Eller ja, han har mest provsmakat alla komponenterna.

Du behöver:

Botten:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl kokhett vatten
2,5 dl vetemjöl
2 msk kakao
0,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Fyllning:
2,5 dl Valio laktosfri kolagrädde
Ca 100 g färska jordgubbar

Vaniljtopping:
3 tsk vaniljsocker
175 g philadelphia
1,5 dl florsocker
3 dl vispgrädde

Dekor + godisgömma:
Ca 150 g färska jordgubbar
114 g chokladfingers (1 paket)
En näve valfritt godis till gömma + dekoration (jag använde Ahlgrens bilar)

Gör så här:
1 – Botten:
Sätt ugnen på 175°C. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en rund springform.
2 – Vispa ägg och strösocker med elvisp till det blir riktigt fluffigt, gärna 5-6 minuter. Tillsätt det kokheta vattnet (värm upp i en kastrull) och slutligen alla de torra ingredienserna. Rör ihop en klumpfri smet. Häll smeten i springformen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Ta ut och låt svalna.
3 – Fyllning: Vispa upp kolagrädden till ett fast fluff. Ansa, skölj och skiva jordgubbarna tunt.
4 – Vaniljtopping: Vispa upp till ett fast fluff.
5 – Montering: Ta fram ett stort glas, ca 8-10 cm ∅, och stansa ut ett hål mitt i tårtbottnen. Ta ut och spara. Dela sedan tårtbottnen i 2 anslag.
6 – Lägg den tjockaste delen underst och bre på kolagrädden och de skivade jordgubbarna. Lägg på nästa lager. Fyll hålet i mitten med godis. Skär sedan till en bit av det du plockade bort och täck för hålet så att det översta anslaget blir jämnt igen.
7 – Täck hela tårtan med vaniljtoppingen. Det kommer inte gå åt så mycket till att täcka tårtan så resterande använder du för att dekorera tårtan. T ex spritsa i fint mönster eller klicka ut. Spara en del av mitten så att du kan lägga massa jordgubbar där (se bilden). Dekorera också med lite godis samt chokladfingers. (Jag delade dem på hälften för att de skulle vara i lagom höjd. Då räckte det också precis runt hela tårtan).

1 kommentar på “Chokladtårta med kola, vanilj, jordgubbar och godisgömma”

  1. 12 Tamoxifen reduces mammographic density, and a change in mammographic density during tamoxifen therapy has been found to be a proxy end point for tamoxifen therapy response, both in the preventive and adjuvant settings stromectol online In summary, we showed in this study that SOX2 protein is critical for the proliferation, migration and metastasis of breast cancer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *