Pizzabullar med hemmagjord pesto

Att göra egen pizza, och då framför allt egen deg, har blivit lite av en ny favorit hemma. Det är till och med så att vår 5-åring säger att mammas pizza är godare än den man beställer på pizzeria. Och det är inget dåligt betyg från ett barn, där tyvärr redan skepsisen kring vissa maträtter har infunnit sig. Att som vuxen tycka bättre om en riktigt bra hemmagjord pizza är nog ganska självklart. Det är ju godare! Men det är något annat när barn tycker så.
Av min bästa pizzadeg kan man ta steget lite längre och göra pizzabullar med hemmagjord pesto. Tänk bara på att ha lite framförhållning eftersom degen bör jäsa 1 dygn i kylskåp. Recept på det kommer här!

Till 16 st pizzabullar behöver du:

Deg:
15 g jäst
550 g (5,5 dl) kallt vatten
45 g (0,5 dl) olivolja
1,5 tsk salt
330 g (5 dl) durumvete
510 g (8,5 dl) vetemjöl special

Pesto:
50 g valnötter
35 g solrosfrön
35 g finriven Grana padano
45 g (0,5 dl) olivolja
2 msk persilja (går bra med både färsk och fryst)
0,5 tsk flingsalt

Gör så här:
1 – Deg: Tillsätt alla ingredienser i en bunke. Gärna bunken till din köksassistent (om du har en sådan). Arbeta ihop en deg i köksassistent/bakmaskin, på låg hastighet i 10-12 minuter. Degen kommer att vara kladdig när den är klar, men tillsätt inte mer mjöl utan låt den vara lite kladdig.
2 – Täck bunken med plastfolie, precis på ytan av degen, och låt jäsa i kylskåp i 24 timmar.
3 – Pesto: Mixa valnötter och solrosfrön i en hushållsmixer. Tillsätt resterande ingredienser och fortsätt mixa till en slät pesto.
4 – Sätt ugnen på 250°C.
5 – Stjälp upp den kalla degen på lätt mjölat bakbord. Tryck ut degen med hjälp av dina händer (du behöver inte kavla) till en stor rektangel. Ett tips är också att hålla upp degen och liksom låta den “hänga till sig”. Degen är elastisk och tålig och ska inte gå sönder om du “hänger” den.
6 – Bre på peston och vik sedan degen på mitten, på långsidan. Skär ut 16 st remsor. Tvinna och snurra ihop varje remsa till en bulle. Se till att änden hamnar underst så bullen håller ihop i ugnen. Lägg på bakplåtsklädda plåtar och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

2 kommentarer på “Pizzabullar med hemmagjord pesto”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *