Ljuvliga bullar med hasselnötskräm

Samarbete med Berte Qvarn

Bullar, sötebröd, vetebröd – ja oavsett namn så är det alltid gott med hemmagjorda nygräddade bullar som fortfarande är lite ljumna från ugnen. Bullar funkar också jättebra att frysa in och du kan variera storlek och smaksättning. Har du en riktigt bra deg så går det nästan inte att misslyckas med bullbaket. Dessa har jag smaksätt med ljuvlig hasselnötskräm, som är en stor favorit hos mig. Det finns färdig hasselnötskräm att köpa, men det är väldigt lätt att göra själv och den blir så himla gott. Den kan man lätt äta med sked!

Till ca 40 bullar behöver du:

Deg:
50 g jäst
5 dl mjölk
1 dl strösocker
200 g rumstempererat smör
1 tsk salt
1 kg (16-17 dl) kärnvetemjöl från Berte Qvarn

Fyllning:
100 g rumstempererat smör
2,5 msk marsanpulver (eller vaniljsocker)
200 g hasselnötskärnor
120 g (2 dl) florsocker
2 äggvitor

Pensling:
1 ägg
Pärlsocker

Gör så här:
1 – Fyllning: Mixa hasselnötter i en hushållsmixer till ett fint smul/mjöl. Vispa ihop nötsmulet med resterande ingredienser till fyllningen. Låt stå framme.
2 – Deg: Smula ner jästen i en stor bunke (förslagsvis den till din assistent). Värm upp mjölken till 30-35°C. Häll den över jästen och tillsätt sedan resterande ingredienser till degen.
3 – Knåda ihop degen i en köksassistent i 10 minuter, börja på lägsta hastighet och öka sedan något. (Om du istället knådar för hand får du räkna med att arbeta med degen dubbelt så länge).
4 – Låt degen vila 10 minuter i bunken.
5 – Stjälp ut på lätt mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en stor rektangel, ca 0,5 cm tjock. Bre ut hälften av fyllningen på den ena rektangeln och hälften på den andra.
6 – Rulla ihop varje rektangel, på långsidan, till en stor rulle. Skär i ca 2 cm tjocka skivor, lägg i bullformar och sedan på plåtar.
7 – Låt jäsa under handduk i ca 2 timmar (till dubbel storlek).
8 – Sätt ugnen på 225°C. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg, toppa med pärlsocker och grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter.