Julies blomtårta + maränginfo

Samarbete med KlaraForm.

Julies blomtårta är så god att den behövs lyftas fram ännu en gång! Idag får den också ta plats i både Hallandsposten och i Hallands Nyheter. Tårtan bakades första gången till vår älskade lilla Julie när hon fyllde 2 år i februari. Sen dess har hon lärt dig att säga både tårta, bulle, kaka, godis och chips. Hur kunde det hända?? Storebror Benjamin fick inte äta godis förrän han hade fyllt 4 år, men det där är alltid svårare med barn nummer 2.

Hur som helst; Julie är en underbar tjej och tårtan är jättegod. Med en krämig fyllning på mandelkräm och färskostkräm, spacklad med en vit chokladmousse med jordgubbar och en dekoren bestående av hemmagjorda maränger, massa jordgubbar och fint hyvlad vit choklad. Ja ni hör ju vilken kombo! 

Dessutom blir tårtan serverad på det finaste tårtfatet från KlaraForm. ♥ 

 

Du behöver:

Botten:
4 ägg
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Mandelkräm:
120 g sötmandel
60 g (1 dl) florsocker
1 äggvita
2,5 msk vatten

Färskostkräm:
250 g mascarpone
1 dl riven kokos
0,5 dl marsanpulver
1 äggula
2 msk mjölk

Jordgubbs- och vit chokladmousse:
150 g jordgubbar (färska eller frysta. De frysta ska vara tinade och avrunna)
150 g vit choklad
2,5 dl vispgrädde

Dekor:
Maränger
Jordgubbar
Fint skivad vit choklad

Gör så här:
1 – Botten: Sätt ugnen på 180˚C. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform.
2 – Vispa ägg och socker poröst. Sikta ner de torra ingredienserna och blanda ihop ordentligt. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min.
3 – Jordgubbs- och vit chokladmousse: Krama ur vätskan ur jordgubbarna, dela dem i mindre bitar och lägg dem i en kastrull ihop med vit choklad och vispgrädde. Sjud ihop tills chokladen har smält. Låt svalna och ställ i kylskåp minst 6 timmar, gärna över natten.
4 – Mandelkräm: Mixa mandel till ett fint smul. Tillsätt övriga ingredienser och mixa igen till en kräm.
5 – Färskostkräm: Vispa ihop alla ingredienserna med elvisp till en kräm.
6 – Montering: Skär till tårtbotten så att den får formen av en fembladig blomma. Det enklaste är att göra en mall i papper först som du sedan kan skära efter. Dela i 2 anslag. Lägg tjockaste delen i botten. Bre på mandel- och färskostkrämen. Lägg på nästa anslag och spackla hela tårtan med jordgubbs- och vit chokladmousse. Dekorera med maränger, jordgubbar och fint skivad vit choklad.


Om du vill göra egna maränger till dekoren så gör du så här:
• Det du behöver är äggvita, strösocker, lite maizena och eventuellt någon livsmedelsfärg (jag använde röd här för att få fram de rosa tonerna). Använd dubbelt så många äggvitor som du har dl strösocker. T ex 4 äggvitor och 2 dl strösocker eller 3 äggvitor och 1,5 dl strösocker. Maizena behövs bara 1 tsk (för att marängen inte ska rinna ut vid gräddningen).

• Vispa upp äggvitorna i en väl rengjord bunke i glas eller metall (undvik plast eftersom det är svårt att få bort allt fett från det materialet – och marängen gillar inte fett). När äggvitorna har blivit ett fast fluff så tillsätter du sockret, lite i taget, under konstant vispning. Vispa sedan ytterligare några minuter. Tillsätt maizena och eventuellt livsmedelsfärg i slutet.

• Sätt ugnen på 100-120°C. Klicka eller spritsa ut marängsmeten på en bakplåtsklädd plåt. Grädda sedan mitt i ugnen i 60-90 minuter (beroende på storleken på marängerna). Låt dem sedan svalna i avstängd ugn med ugnsluckan öppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *