Hemmagjorda hamburgerbröd

Nu när grillsäsongen tar fart så passar det ju perfekt med hemmagjorda hamburgerbröd. Dessa är enkla att göra, supergoda och passar lika bra till fiskburgare som kycklingburgare eller köttburgare. Dessutom går de jättebra att göra i förväg och lägga i frysen. Låt dem sedan ligga några sekunder på grillen så blir de som nybakade igen.

Till 8 st bröd behöver du:
25 g jäst
2,5 dl fingervarm mjölk
25 g rumstempererat smör
0,5 tsk salt
330 g (5,5 dl) vetemjöl special

Pensling:
1 ägg
Sesamfrön

Gör så här:
1 – Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt och häll den över jästen så den löses upp.
2 – Tillsätt smör, salt och mjöl och arbeta ihop degen kraftigt i 10 minuter i maskin (eller 15 minuter för hand). Låt vila i bunken i 20 minuter.
3 – Mjöla dina händer och forma 8 st bollar (degen är lite kladdig). Lägg på en bakplåtsklädd plåt. Platta till dem med handen och låt sedan jäsa, under en kökshandduk, i ca 1 timme.
4 – Sätt ugnen på 250°C.
5 – Pensla bröden med 1 uppvispat ägg, strö över sesamfrön och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter (tills de når en innertemperatur på 97°C). Dessa går jättebra att göra i förväg och frysa in.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *