Pinocchiobakelse med rabarber- och fläderkompott

Oftast serverar man pinocchio som en tårta. Men visst är det trevligt ibland, att servera i portionsbitar, dvs som bakelser. Här har jag utgått från den klassiska tårtan och valt att dela upp den i 12 st bakelser istället. Jag tycker det blir festligt att servera bakelser och dessutom blir det många små sötsaker som behöver dekoreras (och det gillar ju jag). Men, vill du hellre göra en hel tårta, så delar du bottnen i 2 delar, på kortsidan, och lägger dem på varandra med fyllning i mitten. Oavsett form så smakar detta bakverk helt himmelskt gott med en mjuk sockerkaksbotten, toppad med ett segt marängtäcke, en fyllning på rabarber- och fläderkompott, fluffig grädde och slutligen toppad med finhackade hasselnötter.

Du behöver:

Botten:
150 g rumstempererat smör
2 dl strösocker
7 äggulor
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
3 dl vetemjöl
1 dl mjölk

Maräng:
7 äggvitor
3,5 dl strösocker
2 tsk maizena

Rabarber- och fläderkompott:
200 g färska rabarber
1 dl koncentrerad flädersaft
0,5 dl vatten
1 dl strösocker
3 msk maizena

Fyllning & dekor:
3 dl vispgrädde
Kokosflakes
Finhackade hasselnötter (kan uteslutas vid allergi)

Gör så här:
1 – Rabarber- och fläderkompott: Mixa alla ingredienser, utom maizena, med en stavmixer. Häll över i en tjockbottnad kastrull och rör i maizena. Koka sedan upp under omrörning. Ta från plattan, häll i kall skål och låt svalna helt.
2 – Botten: Sätt ugnen på 150°C. Klä en stor ugnsplåt med bakplåtspapper (35×40 cm). Vispa ihop smör och strösocker. Tillsätt en äggula i taget och fortsätt vispa. Sikta ner vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Häll sist i mjölken och rör ihop till en slät smet. Bre ut smeten över bakplåtspappret och låt stå.
3 – Maräng: Vispa upp äggvitorna till ett fast fluff. Tillsätt strösockret, lite i taget, under konstant vispning. Vispa ytterligare 3-4 minuter. Rör i maizena på slutet. Bre ut marängsmeten över kakbottnen.
4 – Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40-45 min. Låt svalna helt.
5 – Montering: Skär ut kakan i 24 st lika stora bitar. Vispa grädden till ett fast fluff. Lägg ut 12 st bitar. Klicka ut rabarberkompott i mitten. Spritsa eller klicka ut vispgrädde runt om. Lägg på resterande 12 bitar. Återigen, rabarberkompott i mitten och vispgrädde runt om. Dekorera också med lite kokosflakes och finhackade hasselnötter. 

4 kommentarer på “Pinocchiobakelse med rabarber- och fläderkompott”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *