Somrig rulltårta

Nu går vi in i juni månad. Min månad, eftersom jag fyller år! Förutom att min födelsedag ska firas så finns det mycket annat att fira i juni. Nationaldagen, skolavslutning, student, mina föräldrars bröllopsdag, midsommar. Självklart kommer jag bjuda på mycket tips och härliga recept som ni kan baka när något ska firas (går såklart bra att baka utan att fira något speciellt). Vi börjar med en somrig rulltårta, fylld med en kompott på jordgubbar och lime. Serveras som den är, i skivor, eller med färska bär och kanske en klick grädde.

Botten:
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl mjölk

Fyllning:
250 g frysta jordgubbar
Skal + saft från 1 lime
1,5 dl strösocker
2,5 msk potatismjöl

Gör så här:
1 – Fyllning: Tina jordgubbarna och dela dem i mindre bitar. Tillsätt lime, strösocker och potatismjöl. Låt sjuda upp under omrörning tills den tjocknar. Ta från värmen och mixa krämen slät med en stavmixer. Häll över i en kall skål, låt svalna och ställ in i kylskåp. Gärna över natten.
2 – Kaka: Sätt ugnen på 250°C. Klä en ugnsplåt (ca 30 x 40 cm) med bakplåtspapper.
3 – Vispa ägg och socker med elvisp i ett par minuter. Sikta ner vetemjöl och bakpulver. Tillsätt mjölk och rör ihop till en slät smet. Bre ut smeten jämnt över plåten. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter. Ta ut och låt svalna i några minuter.
4 – Stjälp upp kakan på ett nytt sockrat bakplåtspapper och dra bort det gamla.
5 – Montering: Bre ut fyllningen över kakan och rulla försiktigt ihop på långsidan. Låt stå i kylskåp en stund innan du skär i skivor. Går bra att frysa in, i skivor.

3 kommentarer på “Somrig rulltårta”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *