Grekiskt rågbröd

Detta bröd var från början tänkt att bli ett grekiskt lantbröd, men när jag skulle tillsätta alla ingredienserna fick jag känslan att jag kanske skulle ha i lite rågmjöl också. Rågmjölet (även i liten mängd) påverkar brödet genom att det blir mer kompakt, kan bli mer smuligt och ger en mer fiberrik smak. På grund av detta kunde jag nu inte längre kalla brödet för lantbröd (lantbröd för mig är ett ljusare och luftigare bröd). Men grekiskt? Absolut! Detta bröd innehåller både grekisk yoghurt och olivolja. Båda dessa, ihop med rågmjölet, gör detta brödet till något extra. Receptet ger 4 bröd och det är lätt att baka!

Du behöver:
30 g jäst
200 g (2 dl) kallt vatten
500 g grekisk yoghurt
90 g (1 dl) olivolja
2 tsk salt
0,5 dl flytande honung
180 g (3 dl) rågmjöl
540 g (9 dl) vetemjöl

Gör så här:
1 – Smula sönder jästen, tillsätt vatten och rör tills jästen löses upp. Tillsätt resterande ingredienser och knåda ihop en lite klibbig deg. Antingen 10 minuter i maskin eller ca 15 minuter för hand. Om du tycker att degen är för kladdig/klibbig att knåda för hand så kan du även använda en elvisp med degkrokar.
2 – Låt sedan degen vila i bunken i 30 minuter.
3 – Ta fram en plåt, lägg ut ett bakplåtspapper, mjöla lätt och stjälp ut degen direkt på bakplåtspappret. Dela degen i 4 lika stora delar och forma dem som avlånga bröd. Låt dem ligga bredvid varandra, med lite mellanrum, på plåten. Täck med kökshandduk och jäs i 1,5-2 timmar (dubbel storlek).
4 – Sätt ugnen på 200°C.
5 – Snitta bröden försiktigt (tänk på att jästa bröd är ömtåliga och ska behandlas varsamt) och strö över lite mjöl.
6 – Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter.

1 kommentar på “Grekiskt rågbröd”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *