Hjärtbullar med en fyllning på björnbär, vit choklad och saffran

Bullar med extra smör? Björnbär från trädgården? Söt vit choklad? Saffran i september? Ja, ja, ja, ja!!!
Dessa sötebröd smakar lite av både sommar och vinter på samma gång. Dessutom är de söta att titta på eftersom de är formade som hjärtan. Jag bakade dessa bullar i helgen som var och samma dag hade vi besök av våra fantastiska vänner. Deras äldsta dotter (som är jämnårig med vår Benjamin) är väldigt förtjust i sötsaker och vet mycket väl att jag bakar för jämnan. När de kom hem till oss nu när jag hade bakat dessa bullar så sprang hon rakt in i köket och tittade sig omkring. “Här luktar det lussebullar!” sa hon, “Finns det något att äta?”. Älskade barn! Ja, saffransdoften är starkt förknippad med lussebullar för många. Ihop med vit choklad och björnbär blir det en sagolik smakkombination.  

Till ca 15 bullar behöver du:

Deg:
25 g jäst
2 dl kall mjölk
0,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
200 g rumstempererat smör
480 g (8 dl) vetemjöl

Fyllning:
125 g björnbär (helst färska)
1 dl florsocker
75 g vit choklad
50 g rumstempererat smör
1 msk vetemjöl
0,5 g saffran
0,5 dl strösocker 

Pensling och glasyr:
1 ägg
0,5 dl florsocker
Några droppar vatten

Gör så här:
1 – Fyllning: Vispa upp smöret krämigt. Skölj och skär ner björnbären i mindre bitar och blanda runt med florsocker. Riv vit choklad. Mortla saffran med lite av strösockret. Rör sedan ihop alla delarna (+ övriga ingredienser till fyllningen) och låt stå framme.
2 – Deg: Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör runt. Ha sedan i resterande ingredienser och knåda ihop en smidig och lite klibbig deg. Du kan med fördel använda en köksassistent, om du har en sådan. Annars funkar det att knåda för hand också. Du märker när degen är klar, den blir väldigt lätt att jobba med. Låt vila 10 minuter i bunken.
3 – Stjälp ut degen på ett lätt mjölat bakbord. Kavla ut en stor rektangel, minst 60 x 40 cm. Degen ska vara så tunn som möjligt, bara ett par mm tjock. Bre ut fyllningen i ett tunt lager.
4 – Skär rektangeln i mitten så att du får två fyrkanter. Nu ska du rulla varje fyrkant till en “hjärtrulle”. Rulla in båda långsidorna mot mitten tills de möts. Då har du rullat ifrån två håll och således fått formen av ett hjärta. Skär rullen i 1-2 cm tjocka skivor och nyp till lite i nederkanten på hjärtat.
5 – Lägg på plåtar med bakplåtspapper och låta jäsa under kökshandduk i cirka 2 timmar.
6 – Sätt ugnen på 225°C.
7 – Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna.
8 – Glasyr: Rör ihop florsocker med lite vatten. Ta lite vatten i taget och rör tills önskad konsistent. Den ska vara trögflytande så att den stannar kvar på bullen när du ringlar över den. Ringla över bullarna med en gaffel eller med hjälp av en spritspåse utan tyll. (Glasera bara de bullar som du ska äta med detsamma. De som ska in i frysen kan du vänta med att glasera).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *