Återigen blir det ett recept på nattjäst bröd. Mitt favoritsätt att baka bröd på. När det dessutom är torkad frukt i så blir det sådär alldeles extra favoritigt. Flera opublicerade recept på nattjäst bröd hittar du i min bakbok.
I detta recept hittar du både russin och torkade aprikoser. Dessa går att byta ut mot andra torkade frukter. Personligen tycker jag att russin gör sig väldigt bra i bröd. ♥
Till 2 bröd behöver du:
10 g jäst
4 dl kallt vatten
1 dl russin
0,75 dl torkade aprikoser
0,75 dl mörk sirap
1,5 tsk salt
360 g (6 dl) vetemjöl
180 g (3 dl) rågmjöl
Gör så här:
1 – Kväll: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör runt till jästen löses upp.
2 – Tillsätt resterande ingredienser och rör ihop en kladdig deg med en träslev. Du ska inte knåda.
3 – Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur över natten, ca 10 timmar.
4 – Morgon: Sätt ugnen på 225°C.
5 – Stjälp ut den lösa degen på ett mjölat bakbord. Platta till försiktigt med handen och dela degen på mitten till två limpor/bröd. Lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
6 – Pensla bröden med vatten och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 50 minuter.
Hej!
Kan man grädda det i avlång brödform? Eller som frallor?
Hej,
Du kan absolut grädda det i både avlång brödform eller som frallor. Tänk bara på att du kan behöva justera tiden samt att du behöver klä brödformen med bakplåtspapper. Lycka till! 🌸
Hej,
har du använt vanligt kärnvetemjöl?
/Amalia
Hej! Ja, det stämmer. Vanligt kärnvetemjöl har jag använt. 🌸
Okej!
Har du snittat/pickat bröden innan gräddningen?
/Amalia
Nej det har jag inte gjort. Endast penslat dem. Du kan absolut snitta dem om du vill 🙂