Mjuk exotisk kaka toppad med sötad grädde och hasselnötter (glutenfri)

Då var det dags för ett glutenfritt alternativ igen! Jag är själv inte glutenintolerant och kan därför inte så mycket om alla de “special” produkter som finns utan gluten. Men jag vet att det finns många mjölsorter, som du kanske redan har hemma, som inte innehåller gluten. Exempel som glutenfria produkter som alltid finns hemma hos mig är potatismjöl, majsmjöl, kokosmjöl, glutenfritt havremjöl och bovete. Dessa mjölprodukter kan dock inte ersätta exempelvis vetemjöl rakt av, utan behöver räknas om och eventuellt blandas ihop med något annat. Men detta experimenterande jobbet gör ju jag åt dig! 🙂 Följ bara mina recept!

Du behöver:

Smör och riven kokos till formen 

Frukt:
130 g fryst passionsfrukt (8 st kuber)
75 g frusen mango
1 clementin

Kaksmet:
3 ägg
1,5 dl råsocker
2 dl glutenfritt havremjöl eller mixa själv glutenfria havregryn (kan köpas här: Mat.se)
0,5 dl kokosmjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker 

Topping:
2 dl vispgrädde
0,5 dl råsocker
Rostade och hackade hasselnötter 

Gör så här:
1 – Smörj och bröa en sockerkaksform med smör och riven kokos.
2 – Frukt: Tina passionsfrukt och mango. Mixa alla frukter och sila bort kärnorna från passionsfrukterna.
3 – Kaksmet: Sätt ugnen på 200°C.
4 – Vispa ägg och råsocker med elvisp i några minuter. Sikta ner de torra ingredienserna. Häll i de mixade frukterna och rör försiktigt ihop en jämn smet.
5 – Häll smeten i sockerkaksformen och grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter. Känn med en sticka så den är torr. Låt svalna.
6 – Topping: Vispa upp grädde och råsocker till ett fluff. Dekorera kakan med fluffet och strö över hasselnötter. 

7 kommentarer på “Mjuk exotisk kaka toppad med sötad grädde och hasselnötter (glutenfri)”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *