Ljuvlig saffranskaka med clementinsmörkräm

Tillhör du team saffran eller ej? Jag älskar saffran och bakar gärna med det så ofta det ges tillfälle 🙂. Här får ni ett helt nytt recept på en mjuk kaka med saffran. Kakan är god att äta bara som den är. Vill du däremot ha lite extra så blir det underbart att toppa denna med en clementinsmörkräm och några granatäpplekärnor. Ibland blir smakkombinationerna bättre än vad jag själv har kunnat ana – detta är ett sånt exempel!

Du behöver:

Kaka:
2 tsk vaniljsocker
0,5 g saffran
75 g flytande smör
1,5 dl råsocker
2 ägg
1 nypa salt
Zest från 1 citron
2 dl vetemjöl

Topping:
50 g rumstempererat smör
1 äggula
2 msk saft från färskpressad clementin
1,5-2 dl florsocker
Granatäpplekärnor

Gör så här:
1 – Kaka: Sätt ugnen på 175°C.
2 – Ta fram en liten pajform/springform, ca 18 centimeter i diameter.
3 – Mortla saffran ihop med vaniljsocker.
4 – Rör ihop alla ingredienser till en klumpfri smet och häll i formen. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter, tills kakan precis har blivit fast.
5 – Topping: Vispa smöret luftigt med elvisp. Rör i äggula och clementinsaft. Vänd slutligen ner florsocker för att få krämen tjockare. Viktigt att florsockret rörs i försiktigt och inte vispas ner.
6 – Toppa med granatäpplekärnor för härlig syrlighet och textur.