Glutenfria saffransbullar med fyllning

Hörde jag ett önskemål om glutenfria saffransbullar? Jajamän! En nära vän till mig är glutenintolerant och hon älskar saffran och lussekatter. Tyvärr kan hon inte längre äta de “klassiska” lussekatterna och har inte hittat något gott glutenfritt alternativ. Därför tog jag tag i saken och tog fram detta recept på glutenfria saffransbullar. Jag har inte själv så stor erfarenhet av att baka med glutenfria mjölmixar, men detta blev himla bra och min vän och hennes familj (både barn och vuxna) gav tummen upp på dessa. De blir dessutom extra saftiga med en fyllning som består av vanilj och apelsin. 

Till ca 20 bullar behöver du:

Deg:
25 g jäst
2,5 dl kall mjölk
0,5 g saffran (1 pkt)
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl strösocker
0,5 dl vit sirap
150 g rumstempererat smör
1,5 msk pofiber
500 g (1 pkt) Semper glutenfri White flour mix
Lite potatismjöl till utbakning

Fyllning:
150 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
0,75 dl marsánpulver
0,5 dl färskpressad apelsinsaft

Pensling:
1 uppvispat ägg
Pärlsocker

Gör så här:
1 – Fyllning: Vispa ihop ingredienserna och låt stå framme.
2 – Deg: Smula ner jästen i en bunke. Häll ner mjölken över jästen och rör tills den löses upp. Mortla saffran ihop med vaniljsockret innan du blandar ner det i degvätskan. Rör sedan i resterande ingredienser till degen, förutom mjölmixen. Häll i ungefär tre fjärdedelar av mjölmixen och börja knåda. Tillsätt sedan resterande mängd, lite i taget till degen är klibbig, men inte kladdig. (Eftersom mjölmixen är glutenfri så ter den sig lite annorlunda vid knådningen. Den är lite knepig att knåda för hand så använd med fördel en köksassistent eller degkrokarna till elvispen).
3 – Låt vila 15 minuter i bunken.
4 – Stjälp upp degen på ett bakbord. Tillsätt lite potatismjöl till degen om den fortfarande känns kladdig. Du kan arbeta in potatismjöl i degen för hand. Kavla ut degen till en stor rektangel och bre ut fyllningen.
5 – Vik rektangeln på mitten, på långsidan, och skär den i ca 1,5 centimeter tjocka remsor. Rulla remsorna till mitten. Vänd på dem och rulla från andra hållet till de möts på mitten.
6 – Lägg på plåtar, klädda med bakplåtspapper, och låt jäsa under handduk i 1,5 timme.
7 – Sätt ugnen på 225°C.
8 – Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter tills de är gyllenbruna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.