Bästa vörtbrödet

Favorit i repris från förra året! Det bästa hembakade vörtbrödet. Jag älskar detta brödet och hoppas på att ni ska göra detsamma. Den meningen räcker nästan som förklaring 🙂. Detta recept hittar ni också i min bakbok.
Obs! Varning för underbar juldoft i hela huset under bakningen.

Till 2 bröd behöver du:
50 g jäst
5 dl julmust (rumstempererad)
3 msk mörk sirap
1 tsk malen nejlika
1 tsk malen och torkad ingefära
1 tsk mortlade fänkålsfrön
1,5 dl russin
50 g rumstempererat smör
1 tsk salt
10 dl rågsikt
5 dl vetemjöl

Pensling:
Kallt kokat kaffe

Gör så här:
1 – Smula sönder jästen i en bunke. Häll över julmust (förvara den oöppnade julmusten i rumstemperatur, inte kylskåp, innan du ska använda den). Rör runt med en träslev så att jästen löses upp.
2 – Tillsätt sirap, nejlika, ingefära, fänkålsfrön och russin. Rör ihop.
3 – Blanda sedan i smör och rågsikt. Börja knåda degen (med fördel i maskin, elvisp med degkrokar går också bra). Slutligen – tillsätt salt och vetemjöl och knåda ihop till en elastisk och blank deg. Degen ska vara lite klibbig men inte kladdig.
4 – Låt jäsa i bunken, under en kökshandduk i ca 60 minuter.
5 – Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda degen ytterligare. Dela den i 2 delar och forma till bröd.
6 – Låt jäsa på bakbordet, under en kökshandduk i 30 minuter.
7 – Sätt ugnen på 225°C.
8 – Pensla limporna med kallt kokat kaffe. Sätt in plåten mitt i ugnen, eller något steg ner. Spraya/skvätt lite vatten längst ner i ugnen innan du stänger ugnsluckan. Detta gör att brödet får en knaprig yta.
9 – Grädda i ca 30-35 minuter.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.