Pepparkakskladdis med lingonfluff 

Och så har vi redan kommit fram till lucia. En mysig dag tycker jag. Minns när man själv var liten och det skulle lussas på förskola (eller dagis som det hette på den tiden), skola och sedan när jag var med i en flickkör. Luciakläder utanpå vinteroverallen, adventsljus som inte ville lysa, glitter som kliade i pannan, nervositet, pepparkakor, lussekatter och massa stolta och tårögda föräldrar. Något speciellt ändå.

Nu är min son så pass stor att det är hans tur att lussa på förskolan. Men tyvärr får vi föräldrar inte vara där och titta. Fast som barn minns jag att det var så nervöst och jag tror säkert att barnen får en mysig stund på förskolan, bara med varandra. Istället tänker jag att vi kan ha en riktig mysig luciafika efter förskolan. Varför då inte baka denna underbara pepparkakskladdis med lingonfluff!?

Du behöver:

Lingonfluff: (gör gärna dagen innan)
2,5 dl vispgrädde
100 g vit choklad
100 g frysta och tinade lingon
0,5 dl florsocker

Kakan:
150 g smör
1,5 dl råsocker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
0,5 dl kakao
0,75 msk pepparkakskryddor
1 krm salt

Gör så här:
1 – Lingonfluff: Tina de frysta lingonen och sila ut saften. Bryt chokladen i mindre bitar. Ha i vispgrädde, vit choklad och lingonsaften i en kastrull. Värm upp så att chokladen smälter. Grädden får inte koka! Låt blandningen svalna och ställ in i kylskåp i minst 6 timmar.
2 – Kakan: Sätt ugnen på 180°C. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform.
3 – Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Rör i råsocker och ägg. Sikta ner de torra ingredienserna och rör runt till en klumpfri smet.
4 – Häll i formen och grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter. Kakan ska vara fast i kanterna och kladdig/dallrig i mitten. Låt kakan svalna och ställ in i kylskåp i minst 2 timmar.
5 – Vispa upp lingonfluffet som du har haft i kylskåpet. Rör försiktigt ner florsocker och dekorera sedan kakan. Toppa med några extra lingon om du vill.