Saffransfläta med vanilj- och apelsinfyllning

Nu blir det full fart med ännu fler julrecept sista veckan här innan julafton. Hoppas ni håller med mig om att det är en bra idé. Jag lovar att det kommer bli massa andra juliga recept igen efter jul. Men idag då!? Ja då blir det saffran igen. Nämligen i form av en saffransfläta som jag har fyllt med apelsin och vanilj samt toppat med hasselnötter och pärlsocker. Himmelskt god! För att det ska bli tydligare för er hur jag har flätat denna så har jag gjort en liten guide. Klicka här för att komma till den.

Till 4 st saffransflätor behöver du:

Fyllning:
150 g rumstempererat smör
1 dl marsánpulver
1 dl strösocker
0,5 dl färskpressad apelsinsaft

Deg:
50 g jäst
5 dl kall mjölk
1 g saffran (2 pkt)
1 dl strösocker
1 dl vit sirap
1 ägg
1 nypa salt
150 g rumstempererat smör
1 060 g (17-18 dl) vetemjöl special

Pensling:
1 uppvispat ägg
Pärlsocker
Finhackade hasselnötter

Gör så här:
1 – Fyllning: Vispa ihop ingredienserna till fyllningen och låt stå framme.
2 – Deg: Smula ner jästen i en bunke. Häll ner mjölken över jästen och rör tills den löses upp. Mortla saffran ihop med lite strösocker innan du blandar ner det i degvätskan. Rör sedan i resterande ingredienser till degen, sist mjölet – lite i taget. Knåda och arbeta ihop degen i en köksassistent i ca 5 minuter. Om du istället knådar för hand så ska du knåda tills degen inte längre är kladdig, tills allt mjöl har gått in i degen och tills den känns elastisk och släpper fint från bunkens kanter.
3 – Låt vila 15 minuter i bunken.
4 – Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela upp i 4 lika stora delar. Kavla ut varje del till en rektangel, ca 25 x 35 cm.
5 – Skär smala remsor från båda sidorna in mot mitten. Spara 5 cm i mitten till att bre ut fyllning på. Bre ut fyllningen. Fläta sedan ihop remsorna över fyllningen. Se här hur jag gör.
6 – Lägg på plåtar, klädda med bakplåtspapper, och låt jäsa under handduk i 2 timmar.
7 – Sätt ugnen på 225°C.
8 – Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och lite finhackade hasselnötter. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter tills de är gyllenbruna.

11 kommentarer på “Saffransfläta med vanilj- och apelsinfyllning”

  1. Joseph Rocco Kopchick College of Natural Sciences and Mathematics Induction and Modulation of Host Murine Toll like Receptor 2 TLR2 and Cytokine Responses on Infection with Different Mycobacterium avium serovars and their ssGPL Mutants stromectol buy canada We used PML MEF to analyze PML dependent neo formation of NBs

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *