Nattjästa saffransknyten

Nämen, saffran igen! Ja man kan nästan tro att jag tycker om saffran. Helt rätt – det är en stor favorit. Saffran kan användas i så mycket, fast bullar/sötebröd är nog ändå det allra bästa. Efter mycket provbakande har jag nu lyckats komma fram till ett recept på saffransbullar där degen jäser i kylskåp över natten. Dessutom med en deg som du bara ska knåda ihop lite snabbt för hand på kvällen. På morgonen kavlar du ut degen på ett bakbord. Eftersom degen då är kall och har jäst så pass länge så ska du inte behöva något extra mjöl till utbakningen. Forma sedan bullarna som du vill, exempelvis som lussekatter med russin eller till små knyten med pärlsocker.

Till 25-30 bullar behöver du:

Deg:
25 g jäst
3,5 dl kall mjölk
0,5 g saffran (1 pkt)
1 dl strösocker
0,5 dl vit sirap
2 ägg
1 nypa salt
1 dl rapsolja
840 g (14 dl) vetemjöl special

Pensling:
1 uppvispat ägg
Blötlagda russin eller pärlsocker

Gör så här:
Kväll:
1 – Smula ner jästen i en bunke. Häll ner mjölken över jästen och rör tills den löses upp. Mortla saffran ihop med lite strösocker innan du blandar ner det i degvätskan. Rör sedan i resterande ingredienser till degen, sist mjölet – lite i taget. Knåda och arbeta ihop degen tills allt mjöl har gått in och degen känns klibbig men inte kladdig. Du behöver inte knåda mer än så och du bör knåda degen för hand.
2 – Täck bunken med en kökshandduk och låt kalljäsa i kylskåp i 8 timmar.

Morgon:
3 – Börja med att lägga russin i kallt vatten, om du vill använda det som dekor.
4 – Stjälp upp degen på ett bakbord. (Tillsätt eventuellt lite mjöl om det behövs. Jag behövde inte använda något extra mjöl alls till utbakningen). Kavla ut degen till en stor rektangel, ca 60 x 40 cm. Skär längs med de korta sidorna i 25-30 st smala remsor.
5 – Tvinna remsorna och snurra ihop dem till knyten.
6 – Lägg på plåtar, klädda med bakplåtspapper, och låt jäsa under handduk i 1 timme.
7 – Sätt ugnen på 225°C.
8 – Pensla med uppvispat ägg och dekorera med russin eller pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter tills de är gyllenbruna.

4 kommentarer på “Nattjästa saffransknyten”

  1. In contrast, advanced biology related variables hormone receptor negative expression and high tumor grade were more common among women than men cvs stromectol These results suggested that there is a subgroup of patients at good prognosis that apparently do not benefit from adjuvant chemotherapy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *