Semmelsnurror (Semlor)

Hej på er! Hoppas året har börjat bra. Hos mig är det spännande saker på gång. Både inom bakningen och på andra plan. Jag berättar när jag kan! ❤️ Eventuellt kommer jag att ha mindre tid till att uppdatera här under en period, men jag ska göra mitt bästa. I annat fall så finns det ju redan över 300 recept här som ni får ta del av 🙂.

Nu är det snart dags att börja äta semlor (om du inte redan har gjort det!). På detta recept blir det ca 20 st bullar. Det är ett grundrecept på semmelbullar/snurror där man kan variera fyllningen. Här har jag gjort en klassisk fyllning med vispgrädde, mandelmassa och kardemumma. Jag gjorde endast fyllning till 7 st semlor (går givetvis att dubblera eller trippla om ni vill göra alla 30 semlor på en gång). Till dekoration tog jag stora härliga blåbär. Det kan man skippa helt eller välja något annat.
Resten av bullarna la jag i frysen, och kommer använda till andra fyllningar så småningom.

Till 20 st semmelsnurror behöver du:

Deg:
25 g jäst
3 dl kall mjölk
1 ägg
0,5 dl strösocker
1 tsk salt
2 tsk kardemumma
125 g rumstempererat smör
600 g (10 dl) vetemjöl special

Pensling:
1 uppvispat ägg

Fyllning (till 7 st):
2,5 dl vispgrädde
150 g mandelmassa
2 tsk vaniljsocker
0,5-1 tsk kardemumma

Florsocker

Gör så här:
1 – Deg: Smula ner jästen i en bunke. Häll mjölken över jästen så att jästen löses upp. Rör sedan i resterande ingredienserna till degen, sist mjölet – lite i taget. Knåda och arbeta ihop degen i ca 5 minuter i maskin (eller något längre för hand). Den ska vara klibbig och elastisk, men inte kladdig. Låt vila ca 10 min i bunken.
2 – Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord. Om du vill göra helt vanliga släta bullar så delar du degen i 20 delar och rullar varje del till en bulle. Om du hellre vill gå på mitt spår och göra snurror så får du först kavla ut degen till en stor rektangel. Därefter skär du i 2-3 cm breda remsor, tvinnar och snurrar ihop till en snurra.
3 – Lägg på bakplåtsklädda plåtar och låt jäsa under handduk i ca 1,5 timme. 
4 – Sätt ugnen på 225°C.
5 – Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 min.
6 – Ta ut och låt svalna. Frys sedan in de bullar som du inte tänker göra semlor av samma dag.

7 – Fyllning: Riv mandelmassan. Vispa sedan ihop alla ingredienserna med en elvisp till en fast kräm.
8 – Montering: Skär av den översta delen på bullarna, för att sedan använda det som ett lock. Häll fyllningen i en spritspåse och spritsa på de undre delarna av bullarna. Lägg på locket och tryck till lite försiktigt. Pudra över florsocker och dekorera eventuellt med något bär eller hackade nötter.


5 kommentarer på “Semmelsnurror (Semlor)”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *