Fyllda saffransbullar i långpanna

Jag kan få ett himla sug efter saffran, lite när som under året. Och det finns egentligen ingenting som hindrar från att baka med saffran i februari. Detta recept tog jag fram i julas, men det är så fantastiskt gott att det passar sig när som helst. Idag blir det nog en långpanna med dessa godingar.

För 25 st behöver du:

Deg:
50 g jäst
5 dl kall mjölk
1 dl strösocker
1 g saffran
1 ägg
1 tsk salt
150 g rumstempererat smör
1 kg (16-17 dl) vetemjöl special

Fyllning:
150 g rumstempererat smör
100 g mandelmassa
0,5 dl marsánpulver
1 msk vaniljsocker
2 msk ljus sirap
1 dl florsocker

Pensling:
1 ägg
Pärlsocker

Gör så här:
1 – Fyllning: Riv mandelmassa. Vispa ihop med resterande ingredienser till fyllningen. Låt stå framme.
2 – Deg: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör runt tills jästen löses upp. Tillsätt resterande ingredienser till degen.
3 – Knåda ihop degen i maskin i ca 7 minuter eller dubbelt så länge för hand. Degen ska kännas lite klibbig men inte kladdig när den är klar. Låt vila övertäckt i bunken i 10-15 minuter.
4 – Stjälp ut på lätt mjölat bakbord. Kavla ut en stor rektangel. Bre på fyllningen. Vik på mitten (på långsidan) och kavla ytterligare, med löst tryck, för att platta till degen.
5 – Skär ut 25 st remsor och rulla ihop dem som snäckor.
6 – Klä en stor ugnsform/långpanna med bakplåtspapper och lägg i bullarna där. Låt jäsa under kökshandduk i 1-1,5 timme, tills bullarna har blivit dubbelt så stora samt jäst ihop med varandra.
7 – Sätt ugnen på 225°C.
8 – Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Täck plåten med ugnsfolie efter ungefär halva tiden för att inte bullarna ska få för mycket färg eller bli brända på ytan.

2 kommentarer på “Fyllda saffransbullar i långpanna”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *