Nötbullar i långpanna

Att baka bullar i långpanna är både smidigt, roligt och blir väldigt saftigt och gott. Egentligen kan du göra vilka bullar som helst i långpanna istället för en och en på flera plåtar. Dessa har jag smaksatt med en helt ljuvlig hasselnötskräm. Bara krämen i sig kan lätt ätas med sked!

En liten parantes (eller egentligen en STOR parantes) är att jag har något riktigt roligt på gång inom bakningen. Jag kan inte riktigt berätta om det än, men förhoppningsvis alldeles snart. Så stolt!

Till ca 25 bullar behöver du:

Deg:
50 g jäst
5 dl kall mjölk
1 dl strösocker
2 tsk kardemumma
1 tsk salt
150 g rumstempererat smör
1 kg (16-17 dl) vetemjöl special

Fyllning:
100 g rumstempererat smör
2,5 msk marsanpulver (eller vaniljsocker)
200 g hasselnötskärnor
120 g (2 dl) florsocker
2 äggvitor

Pensling:
1-2 ägg
Pärlsocker

Gör så här:
1 – Fyllning: Mixa hasselnötter i en hushållsmixer till ett fint smul/mjöl. Vispa ihop nötsmulet med resterande ingredienser till fyllningen. Låt stå framme.
2 – Deg: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör runt tills jästen löses upp. Tillsätt resterande ingredienser till degen.
3 – Knåda ihop degen i maskin i ca 7 minuter eller dubbelt så länge för hand. Degen ska kännas lite klibbig men inte kladdig när den är klar. Låt vila övertäckt i bunken i 10-15 minuter.
4 – Stjälp ut på lätt mjölat bakbord. Kavla ut en stor rektangel. Bre på fyllningen. Vik på mitten (på långsidan) och kavla ytterligare, med löst tryck, för att platta till degen.
5 – Skär ut 25 stycken remsor och rulla ihop dem som snäckor. Klä en stor ugnsform/långpanna med bakplåtspapper och lägg i bullarna där. Låt jäsa under kökshandduk i 1-1,5 timme, tills bullarna har blivit dubbelt så stora samt jäst ihop med varandra.
6 – Sätt ugnen på 225°C.
7 – Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Täck plåten med ugnsfolie efter ungefär halva tiden för att inte bullarna ska få för mycket färg på ytan.