Nattjäst, knådfritt och saftigt bröd

Hej och trevlig måndag!
Uppdateringarna här kommer tyvärr inte lika frekvent som tidigare. Men det finns både bra och roliga anledningar till det. Dels har jag (som ni kan läsa om på Instagram) fått ett bokkontrakt med Vulkan Media och Lava Förlag på en uppföljare till min första bakbok. Detta är, för mig, väldigt stort och superroligt. Självklart tar det också mycket tid, vilket gör att uppdateringarna här på bloggen blir lite lidande. Även om jag redan har gett ut en bok så blir detta mer på “riktigt” med ett förlag bakom som sköter mycket. Dock är det viktigt att varje mm i boken blir rätt så där läggs mycket tid. Och omslaget, oj vilken press. Det måste ju bli bra!! (Passa på att beställ min första bakbok här).

Dessutom jobbar jag som kommunikationsansvarig på en stor handbollsförening och där är just nu sååå mycket att göra. Jätteroligt, men dygnet har ju inte fler timmar för det 😉.

Nu till dagens recept! Ett nattjäst (såklart!) bröd, bakat på vetemjöl och rågsikt. Knådfritt, lättbakat och saftigt. Ja mer än så behövs inte sägas.

Till 2 bröd behöver du:
5 g jäst
5 dl kallt vatten
360 g (6 dl) vetemjöl
300 g (5,5 dl) rågsikt
0,5 dl brödsirap
1 tsk salt

Gör så här:
1 – Kväll: Smula ner jästen i en stor bunke. Tillsätt resterande ingredienser och rör ihop tills allt är ordentligt blandat. Degen ska vara lös och kladdig och du kommer inte kunna knåda den.
2 – Täck över bunken med plastfolie (eller en kökshandduk) och låt jäsa i rumstemperatur över natten, ca 10 timmar.
3 – 
Morgon: Sätt ugnen på 225°C. Ta fram en ugnsplåt, täck med bakplåtspapper och mjöla på pappret.
4 – Stjälp ut den fortsatt lösa degen på plåten. Platta till lite försiktigt och dela upp degen i två bröd. Strö lite mjöl över.
5 – Grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter. Ta ut och låt svalna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *