Vanilj- och sockerkringlor

Sötebröd passar alltid bra till fika! Klassiska kanelbullar i all ära, men det finns mycket andra goda saker du kan smaksätta dina bullar med. Här har jag gjort en fyllning på en ljuvlig vaniljkräm, tvinnat och snurrat bullarna som kringlor och sedan doppat dem i strösocker. Sockerdoppade bullar är väldigt gott och bara smälter i munnen. Nackdelen är att det blir lite kladdigt, och om du vill undvika det så funkar de bra att toppa dessa med pärlsocker innan gräddning istället.

Till 40 st kringlor behöver du:

Deg:
50 g jäst
5 dl mjölk
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk salt
150 g rumstempererat smör
960 g (16 dl) vetemjöl

Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
1,5 dl marsanpulver
2 msk vaniljsocker

Pensling & garnering:
1 ägg
Smält smör
Strösocker

Gör så här:
1 – Fyllning: Se till att smöret är riktigt mjukt. Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen och låt stå framme.
2 – Deg: Smula ner jästen i en bunke. Värm upp mjölken till ca 30°C, häll i bunken och rör till jästen löses upp. Tillsätt resterande ingredienser. Knåda ihop degen i 10 minuter i maskin eller dubbelt så länge för hand. Låt vila i bunken i 10 minuter.
3 – Stjälp ut på lätt mjölat bakbord, dela i 2 delar och kavla ut 2 stora rektanglar, ca 0,5 cm tjocka. Fördela fyllningen jämnt över båda rektanglarna. Vik på mitten, på långsidan, och kavla ytterligare, med löst tryck, för att platta till degen. Skär ut remsor, 1,5 cm breda. Dra ut dem lite, tvinna och snurra ihop som en kringla (tänk lussekatt, med en snurr åt varje håll).
4 – Lägg på bakplåtsklädda plåtar och låt jäsa under kökshandduk i ca 1 timme (till dubbel storlek).
5 – Sätt ugnen på 225°C.
6 – Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 8-12 minuter. Låt svalna. Smält lite smör och pensla på bullarna. Doppa i strösocker.  

Tips: De bullar du ska frysa in kan du vänta med att sockerdoppa, sockret smälter i frysen.

1 kommentar på “Vanilj- och sockerkringlor”

  1. Buy Altamofen 20 Alpha Pharma Tamoxifen citrate Nolvadex stromectol in canada avandia ivermectina de quanox The talk now is that I could be back at work by mid September and could open the season at the Bolshoi Theatre, Filin, wearing a red baseball cap and dark sunglasses, told the Russian state broadcaster Rossiya 1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *