Nattjästa rågsiktsbröd med sirap

Hur ofta bakar jag egentligen nattjäst bröd? Ja, minst en gång i veckan bara för att det är roligt och gott. Och sedan minst en gång i veckan (ibland är detta samma tillfälle) för att ta fram nytt recept. Denna gång har jag endast bakat på rågsikt och smaksatt med lite mörk sirap. Sirap i bröd är en riktig favorit och blir alltid gott!

Till 8 st bröd behöver du:
6 g jäst
5 dl kallt vatten
550 g (10 dl) rågsikt
1 tsk salt
0,5 dl mörk sirap

Gör så här:
1 – Kväll: Smula ner jästen i en stor bunke. Rör i vatten tills jästen löses upp. Tillsätt resterande ingredienser och rör ihop en kladdig deg. Du ska inte knåda.
2 – Täck bunken med en kökshandduk (se till att det blir tätt) och låt stå framme i rumstemperatur över natten, ca 8 timmar.
3 – Morgon: Sätt ugnen på 250°C och ta fram en plåt med bakplåtspapper.
4 – Stjälp ut den lösa och kladdiga degen på ett väl mjölat bakbord. Mjöla uppepå degen, platta till och dela den i 8 delar. Forma varje del lite lätt och lägg på plåten.
5 – Skär ett snitt mitt på och grädda sedan mitt i ugnen i ca 25 minuter. 


7 kommentarer på “Nattjästa rågsiktsbröd med sirap”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *