Aprilkaka

Ibland (eller ganska ofta) bakar jag något som bara ploppar upp i huvudet. Det kan vara att jag är sugen på att testa baka på något speciellt eller att jag vill experimentera lite. Bakning är ju som kemi så det blir en del experiment. Spännande är det och oftast blir det både bra och gott. Här är en småkaka, bakad på en mördegsbas, toppad med hasselnötter och halvdoppad i choklad! Jag gav kakan namnet Aprilkaka eftersom det är kopplat till där vi bor. 

 

Du behöver:
100 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
25 g finhackade hasselnötter
100 g smält mjölkchoklad

Gör så här:
1 – Sätt ugnen på 175°C varmluft. Ta fram en plåt med bakplåtspapper.
2 – Rör ihop smör, strösocker, bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl i en bunke. Arbeta med handen (det är lättast!). Forma degen till en rulle och skär den i 20 lika tjocka skivor.
3 – Placera ut på plåten och strö över finhackade hasselnötter. Tryck till nötterna lite lätt så de fastnar och grädda sedan kakorna mitt i ugnen i ca 10 minuter.
4 – Ta ut och låt svalna.
5 – Smält mjölkchoklad över vattenbad eller på låg effekt i mikron. Doppa halva kakan i chokladen, låt överflödig choklad rinna av och lägg sedan på ett nytt bakplåtspapper. Låt stelna i kylskåp och förvara kakorna kallt.