Bullkringlor med vaniljkolakräm

Hej på er och glad måndag! 23 maj och solen skiner! Dock är jag lite upprörd idag eftersom jag har upptäckt att flera av bilderna här på bloggen har försvunnit. Jag har felsökt och felsökt men hittar inget. Vet inte om jag ska behöva spara om alla bilderna och ladda upp dem igen. En bakblogg utan bilder funkar ju inte riktigt… Sen håller jag också på att testar lite olika designer på bloggen, men det är inte helt klart än så ni kanske får stå ut med att det är lite rörigt just nu. Hoppas på överseende. Kanske om jag kompenserar med att bjuda på detta smarriga recept på bullkringlor med vaniljkolakräm!? Det är bullar som är baserade på en egengjord smördeg, snurrade som kringlor och sedan fyllda med vaniljkolakräm efter gräddningen. Tycker ni att det är trixigt att få till fyllningen med spritspåse och tyll efter gräddningen så går det också bra att fylla bullarna med vaniljkolakrämen innan gräddning och sedan snurra ihop dem på det sättet istället. Det viktigaste är ju de ljuvliga smakerna som dessa godsaker ger!

 

Du behöver:

Vaniljkolakräm:
4 äggulor*
2 dl mjölk
1 dl råsocker
2 msk maizena
2 msk ljus sirap
1,5 msk vaniljsocker

Deg:
25 g jäst
4 dl kall mjölk
1 dl strösocker
1 nypa salt
200 g rumstempererat smör
750 g (12,5 dl) vetemjöl special

Pensling/topping:
1 ägg
Florsocker

Gör så här:
1 – Vaniljkolakräm: Häll i alla ingredienser, förutom vaniljsocker, i en tjockbottnad kastrull. Värm upp krämen under konstant omrörning tills den precis börjar koka och tjockna. Ta bort den från plattan, rör i vaniljsocker och låt krämen svalna helt. Ställ åt sidan.
2 – Deg: Smula ner jästen i en bunke. Häll på mjölk och rör tills jästen löses upp. Tillsätt resterande ingredienser, sist mjölet, och knåda ihop en klibbig, men inte kladdig, deg. Använd gärna en köksassistent om du har en sådan. Degen ska vara lätt att arbeta med när den är klar. Låt degen vila i bunken i 20 minuter.
3 – Kavla ut degen tunt på ett lätt mjölat bakbord. Skär ca 40 smala remsor. Tvinna remsorna och snurra ihop dem som en kringla. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under kökshandduk i cirka 2 timmar.
4 – Sätt ugnen på 250°C. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen i 5-10 minuter, tills de blivit gyllenbruna. Låt bullarna svalna helt.

5 – Fyllning: Häll upp vaniljkolakrämen i en spritspåse. Gör ett litet hål i mitten av bullen, på undersidan. Fyll bullen med lite vaniljkolakräm. Pudra med florsocker och servera!

*Spara äggvitorna! Använd dem till exempel för att baka egna marängen eller frys in dem till ett senare tillfälle. De går bra att vispa upp även efter att de varit frysta.

4 kommentarer på “Bullkringlor med vaniljkolakräm”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *