Mandeltårta med vit chokladmousse och hallon

Att baka en festlig tårta behöver inte vara så avancerat. Det behöver inte vara flera lager och flera fyllningar (även om det såklart också är både gott och roligt att göra). I detta recept bakar du en tårtbotten baserat på mandelmjöl, vilket gör att den blir naturligt glutenfri. Tårtan är sedan toppad med en ljuvlig vit chokladmousse och färska hallon! En sagolik kombination.

Du behöver:

Botten:
4 äggvitor*
2 dl florsocker
125 g (2,5 dl) mandelmjöl

Fyllning: (gör gärna dagen innan)
2,5 dl vispgrädde
180 g vit choklad

Topping:
Färska hallon
Eventuellt några myntablad

Gör så här:
1 – Botten: Sätt ugnen på 175°C. Vispa upp äggvitor till ett fast fluff. Rör i florsocker och mandelmjöl. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform (ca 23 cm i diameter) och häll sedan ner smeten i formen.
2 – Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Kakan ska vara torr inuti. Ta ut och låt svalna helt.
3 – Fyllning: Hacka ner chokladen i mindre bitar och häll ihop med vispgrädde i en kastrull. Rör om under uppvärmning till chokladen har smält. Det ska inte koka. Ta från värmen, låt svalna och ställ in i kylskåp i minst 6 timmar, gärna över natten.
4 – Topping: Vispa upp fyllningen med en elvisp till ett fast fluff. Skeda upp fyllningen över kakan och toppa med färska hallon och myntablad.

*Spara äggulorna! Använd dem till att göra exempelvis en vaniljkräm. Varför inte denna?

2 svar på “Mandeltårta med vit chokladmousse och hallon”

  1. Hej!
    Tårtbottnen blev jättebra, men toppingen som vaniljsås.
    Är det något som fattas i receptet? Jag gjorde precis som enligt texten. / Berit

  2. Hej! Tack för ditt meddelande! Det fick mig att inse att jag glömde skriva i receptet att fyllningen ska VISPAS efter att den stått i kylen. På samma sätt som om du hade vispat grädde. Då blir den fluffig och fast. Jag är ledsen att jag glömde skriva upp detta i första skedet.
    Roligt att du tyckte om mandelbotten!
    Kram Marie

Kommentarer är stängda.