1 deg – 3 bullar

1 deg – 3 bullar! Ja visst! Du gör helt enkelt en vetedeg, som du delar i tre delar och smaksätter på olika sätt. Här i receptet så har jag använt färgmarkeringar för att göra det tydligt vad som hör ihop med vad. Två av bullarna kavlar du bara ut (ganska tjockt), skär i rutor och låter jäsa. Dessa innehåller alltså ingen fyllning. Eftersom bullarna är så små så behövs det ingen fyllning. De blir saftiga ändå och dessutom är de toppade med något sött istället. Den tredje varianten valde jag att fylla med en Dumlekola. Då delade jag först upp den delen av degen i små bitar, som jag formade runt en Dumle till en boll. Följ bara receptet så ska ni lyckas lika bra som jag gjorde!

Du behöver:

1 deg:
25 g jäst
3 dl kall mjölk
1 dl kallt kokat kaffe
1,5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt
125 g rumstempererat smör
690 g (11,5 dl) vetemjöl

Topping bulle 1:
Uppvispat ägg
1 msk kanel
1 msk strösocker

Topping bulle 2:
Uppvispat ägg
Pärlsocker
Finhackade hasselnötter

Fyllning + topping bulle 3:
Uppvispat ägg
Dumle

Gör så här:
1 – Deg: Smula ner jästen i en bunke. Rör i mjölk och kaffe och rör tills jästen löses upp. Tillsätt resterande ingredienser, sist mjölet, och knåda ihop en smidigt, elastiskt och lite klibbig deg. Låt sedan degen jäsa kvar i bunken i 1 timme.
2 – Dela upp degen i 3 lika stora delar.
3 – Under andra jäsningen sätter du ugnen på 225°C.

Bulle 1: Kavla ut degen till cirka 1 cm tjock (tjockare än vad du normalt kavlar en bulldeg). Skär degen i kvadratiska rutor, cirka 3 x 3 cm, och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under handduk i cirka 1 timme. Pensla med lite uppvispat ägg och strö på en blandning av kanel och strösocker. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter.

Bulle 2: Kavla ut degen till cirka 1 cm tjock (tjockare än vad du normalt kavlar en bulldeg). Skär degen i kvadratiska rutor, cirka 3 x 3 cm, och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under handduk i cirka 1 timme. Pensla med lite uppvispat ägg och strö på en blandning av strösocker och finhackade hasselnötter. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter.

Bulle 3: Dela upp degen i cirka ?? små bollar. Platta till bollarna, lägg en Dumle i varje, och vik ihop degen så att Dumlen är helt täckt av deg. Alltså ska det ligga en Dumle i varje boll och Dumlen ska inte synas. Om det inte är helt täckt så rinner kolan ut under gräddningen. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under handduk i cirka 1 timme. Pensla med lite uppvispat ägg och strö på en blandning av kanel och strösocker. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter.

8 kommentarer på “1 deg – 3 bullar”

  1. avapro esomeprazole nexium contraindication On this week s Daily News Fifth Yankees Podcast, Mark Feinsand is joined by WFAN s Sweeny Murti during the final day of the season at Yankee Stadium as they talk about Mariano Rivera s emotional Bronx farewell tamoxifen interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *