Midsommartårta med rabarber och jordgubbar (glutenfri)

Hej! Jag kikar in här och önskar er alla en Glad Midsommar redan idag! Enligt väderprognosen ska det bli strålande fint väder imorgon och då tänkte jag varken sitta vid datorn eller baka. Utan då blir det stranden, bada, midsommarfirande, grillning och massa jordgubbar. Man kan kanske tro att jag dukar upp ett jättegottebord med bakverk till midsommar, men så är det inte riktigt. Oftast har jag bakat så mycket inför midsommar, för att kunna dela med mig av recept till er och även till Hallandsposten, att jag sedan inte orkar baka igen när det väl är midsommar. Lite så är det faktiskt med alla högtider.

Dagens marsipantårta bakade jag när jag fyllde år för några veckor sedan, men den gör sig precis lika bra till ett midsommarfirande. Tårtan består av glutenfria bottnar, vispgrädde, vit choklad och en härlig kompott på rabarber och jordgubbar. Kan det bli mer somrigt!? Om du tycker momentet med marsipan verkar svårt så kan du även servera tårtan utan marsipanlocket. Dekorera då istället med lite färska jordgubbar och citronmeliss direkt på grädden. Lycka till!

Du behöver:

Botten:
4 ägg
3 dl strösocker
1 dl havremjöl (finns att köpa helt glutenfritt)
1 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Rabarber- och jordgubbskompott:
250 g frysta/färska jordgubbar
300 g frysta/färska rabarber
2 dl koncentrerad flädersaft
0,75 dl råsocker
2,5 msk chiafrön

Fyllning och dekor:
5 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
75 g vita chokladknappar
400 g rosa marsipan
Några blad citronmeliss
Florsocker

Gör så här:
1 – Botten: Sätt ugnen på 180°C. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform (cirka 23 cm i diameter).
2 – Vispa ägg och strösocker riktigt fluffigt med elvisp, gärna i 6–8 minuter. Sikta ner de torra ingredienserna och rör försiktigt ihop.
3 – Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Kakan ska vara torr i mitten och marängliknande på toppen. Låt den svalna uppochner i formen.
4 – Rabarber- och jordgubbskompott: Lägg jordgubbar i en kastrull. Skölj och ansa rabarber, skär i mindre bitar och lägg i kastrullen. Tillsätt flädersaft och råsocker och låt blandningen koka upp. Låt småkoka i cirka 15 minuter, tills jordgubbarna och rabarbern är mjuka. Ta från plattan, rör i chiafrön och låt kallna.
5 – Fyllning: Vispa ihop grädde och vaniljsocker till ett fast fluff.
6 – Montering del 1: Dela botten i 3 delar. Lägg den marängliknande toppdelen i botten. Bre på ett lager med kompott och strö över vita chokladknappar. Lägg på nästa botten och upprepa med kompott och vit choklad. Lägg på den sista botten och spackla hela tårtan med vispgrädden. Se till att det blir jämnt runt kanterna så att marsipanen får en fin yta att fästa mot. Ställ in tårtan i kylskåp medan du kavlar marsipanen.
7 – Marsipan: Strö lite florsocker på bakbordet. Kavla ut marsipanen genom att trycka lätt med kaveln. Vänd på marsipanen ofta så att den inte fastnar i underlaget. Du kan också strö lite florsocker på kaveln och på dina händer. Se till att kavla tunt och med marginal så marsipanen är större än tårtan och kan täcka kanterna.
8 – Montering del 2: Ta ut tårtan från kylskåpet. Lägg upp det tunna marsipanlocket på dina underarmar och lägg den över tårtan. Tryck försiktigt ner den längs kanterna genom att dra lite lätt och försöka sträcka ut den för att undvika veck. Skär bort överflödig marsipan. Om du vill göra rosa rosor av marsipan så titta här på hur du gör. Pudra marsipanlocket med lite florsocker. 

5 kommentarer på “Midsommartårta med rabarber och jordgubbar (glutenfri)”

  1. We all know that if this were a sudden pain, not menstrual pain, she would have been taken to the emergency room but if it s just period pain, that s supposed to be OK natural alternatives to tamoxifen Wood, MD, found that the widely available nonprescription topical antimicrobial agent gentian violet has potent activity against cutaneous T cell lymphoma CTCL in studies in vitro and ex vivo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *