Nattjäst citronbröd på kefir

Ja, man lär sig inte mycket om man inte vågar prova nya saker. Det är nog ett motto som jag har haft med mig under hela min bakning. Testa, testa, testa. Denna gång var jag sugen på att testa baka med kefir som degvätska. Dessutom hade vi många citroner hemma – och där föddes idéen till detta nattjästa bröd. Degen blandas/knådas ihop på kvällen, jäser i kylskåp över natten, och bakas sedan ut på morgonen. Enkelt och väldigt gott!

Du behöver:
15 g jäst
3 dl naturell kefir
2 dl vatten
1 tsk flingsalt
Zest från 1 citron
30 g (2 msk) rörsocker
600 g (10 dl) vetemjöl special 

Gör så här:
Kväll
1 – Smula ner jästen i en bunke.
2 – Tillsätt resterande ingredienser i den ordning de står i receptet. Knåda snabbt ihop en kladdig deg.
3 – Täck bunken med en kökshandduk och låt jäsa i kylskåpet över natten.

Morgon
4 – Sätt ugnen på 225°C.
5 – Stjälp ut den kalla jästa degen på ett bakbord/köksbänk. Dela den i två delar och mjöla lite lätt över dem båda. Forma till två limpor.
6 – Lägg bröden på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Strö eventuellt över ytterligare lite mjöl för dekoration. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min.