Nattjästa baguetter med chia- och vallmofrön

Har ni saknat mina recept på nattjästa bröd? De återkommer nu och mera är på gång. Det är oftast på det sättet som jag bakar bröd. Och börjar även testa mig fram för att hitta recept på nattjästa sötebröd. Detta recept är baserat på vetemjöl (eftersom det, rent krasst, är enklast att baka bröd på) men innehåller även fiberrikt kruskakli och chiafrön. Jag fick ut 3 st baguetter på receptet, men du kan även välja att göra fler mindre. Tänk på att ha koll på ugnen eftersom gräddningstiden kan komma att ändras vid förändring av storleken på bröden.

Du behöver:
6 g jäst
4,5 dl kallt vatten
1 tsk salt
1 msk chiafrön
2 msk vita vallmofrön
1,5 dl kruskakli
600 g (10 dl) vetemjöl special

Gör så här:
1 – Kväll: Smula ner jästen i en bunke. Häll över vattnet och rör tills jästen löses upp. Tillsätt resterande ingredienser och rör ihop degen med en träslev. Du kan även knåda den lite med handen, då konsistensen ska vara klibbig men inte kladdig. Se bara till så att allt blir väl blandat (mer än så behöver du inte röra/knåda).
2 – Täck bunken med plastfolie och låt stå framme i rumstemperatur över natten, ca 10 timmar.
3 – Morgon: Sätt ugnen på 225°C. Stjälp ut degen (som nu ska ha jäst till mer än dubbel storlek och blivit mer kladdig) på ett mjölat bakbord.
4 – Dela degen i 3 lika stora delar, dra ut dem till avlånga bitar och tvinna dem. Lägg sedan på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter.